Alimlər brokolinin xərçəng riskini potensial olaraq azaltdığını araşdırıbbackend

Alimlər brokolinin xərçəng riskini potensial olaraq azaltdığını araşdırıb

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

İspaniya Qidalanma Akademiyasının alimləri və tədqiqat qrupundakı qidalanma mütəxəssisləri, sulforafan və mirozinaz antioksidanları sayəsində artan brokoli istehlakının xərçəng riskini azalda biləcəyini aşkar ediblər.

Editor.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub. Yeni araşdırma üzərində işləyərkən elm adamları brokoli istehlakının müxtəlif səviyyələri ilə müxtəlif xərçəng növlərinin inkişaf ehtimalı arasında əlaqə haqqında əvvəllər dərc edilmiş bir neçə onlarla elmi məqaləni təhlil ediblər. Bir meta-analiz göstərib ki, pəhrizdə bu məhsulun kiçik bir hissəsi xərçəngin daha yüksək yayılması ilə əlaqələndirilir. Alimlər izah ediblər ki, nadir istehlak həftədə bir dəfədən ayda üç dəfəyə qədər istehlak deməkdir.

Brokolinin müntəzəm istehlakı (həftədə bir neçə dəfə) xərçəngə tutulma şansının azalması ilə əlaqələndirilir. Lakin bu nəticələrin statistik əhəmiyyəti bu faydalı təsirlərin mexanizmləri haqqında məlumatın olmaması səbəbindən məhdud idi. Alimlər brokoli istehlakının müalicəvi təsirinin bu məhsulda sulforafan və mirozinaza kimi güclü antioksidantların olması ilə əlaqədar olduğunu irəli sürüblər. Antioksidantlar orqanizmin hüceyrələrini zədələnmədən qoruyan və ümumi iltihabın qarşısını alan molekullardır.

//Gülnarə Abasova, Editor.az