Oklend Texnologiya Universitetinin (Yeni Zelandiya) alimləri müəyyən ediblər ki, insult hallarının artmasında ən mühüm amillər qazlı içkilərdən sui-istifadə və omeqa-3 yağ turşularının çatışmazlığıdır.
Editor.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri The Lancet Neurology jurnalında dərc olunub.
1990 və 2021-ci illər arasında toplanmış qlobal insult halları məlumatlarına əsaslanaraq elm adamları bu təhlükəli damar hadisəsi üçün iyirmidən çox risk faktorunu müəyyən ediblər. Nəticələrə görə, insult tetikləyicilərinə piylənmə, şəkərli diabet, hipertoniya, aşağı fiziki aktivlik və pis vərdişlər daxildir. Zəif pəhriz, xüsusilə şəkərli qazlı içkilərin həddindən artıq istehlakı və omeqa-3 ilə zəngin qidalara məhəl qoymamaq da insult riskinin artmasına səbəb olur. “Omeqa-3” insan orqanizmində sintez olunmayan, lakin tam həyat üçün zəruri olan təbii yağ turşuları kompleksidir. Zəngin mənbələrə balıq, dəniz məhsulları, zeytun yağı, qoz-fındıq, toxum, avokado və brokoli daxildir.
Alimlər qeyd ediblər ki, digər faydalı çoxlu doymamış yağ turşuları (omeqa-6) haqqında da unutmaq olmaz. Tədqiqatçılar deyirlər ki, bitki yağları, qarğıdalı və qoz-fındıqların yüksək olduğu yerlərdən qaçınmaq insult riskinin beş faiz artmasına səbəb ola bilər.
//Gülnarə Abasova, Editor.az