Alimlər sağlam qidalanmanın qarşısını alan yanlış addımı müəyyən ediblərbackend

Alimlər sağlam qidalanmanın qarşısını alan yanlış addımı müəyyən ediblər

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Grand Forksdakı USDA Araşdırma Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, fabriklərdə istehsal olunan həddindən artıq işlənmiş qidalardan qaçınmaq yüksək keyfiyyətli qidalanmaya zəmanət vermir.

Bu barədə “Health News” nəşri araşdırmanın nəticələrinin iyulun 1-dən iyulun 2-dək dərc ediləcəyi “NUTRITION 2024” onlayn platformasına istinadən xəbər verir. Ultra emal olunmuş qidalar emulqatorlar, qatılaşdırıcılar və süni dadlandırıcıların əlavə edilməsi ilə təmizlənmiş və yüksək dərəcədə təmizlənmiş inqrediyentlərdən sənaye şəraitində (fabriklərdə və ya fast food müəssisələrində) istehsal olunan qidalardır. Çox vaxt bu anlayış fast food, dondurma, zavod şirniyyatları, qazlı içkilər, bişmiş məmulatlar, şokolad və fast food deməkdir. Çoxsaylı tədqiqatlar həddindən artıq işlənmiş qida istehlakı ilə bəzi xərçəng növləri, depressiya, bilişsel pozğunluq və ürək xəstəlikləri kimi bəzi xəstəliklərin inkişaf riskinin artması arasında əlaqə olduğunu göstərir. Belə bir əlaqənin mövcudluğunu təsdiq və ya inkar etmək üçün alimlər iki növ menyu hazırlayıblar. Birinci variantda gündəlik kalorilərin 20 faizi ultra işlənmiş qidalardan alındığı halda ikinci variantda bu rəqəm 67 faizə qədər artırılıb. Pəhriz tərtib edildikdən sonra onun keyfiyyətinə, faydalılığına və sərfəliliyinə görə qiymətləndirilir. Nəticələr göstərdi ki, istehlak edilən ultra emal olunmuş qidaların miqdarının azalması pəhriz keyfiyyətinin artması ilə əlaqəli deyil. Hər iki menyu variantı elm adamları tərəfindən “zərərli” olaraq təsnif edilmişdir. Tədqiqatçılar izah ediblər ki, qidaların emal səviyyəsinə diqqət yetirilməsi onların sağlamlığına görə seçilmək üçün meyar deyil.

Alimlərin fikrincə, ultra emal olunmuş qidalardan tamamilə imtina etməklə insan şəkərsiz alma, süd, maye yumurta ağları, bəzi növ quru meyvələr (kişmiş) və konservləşdirilmiş tərəvəzlərdən qida maddələri almaq imkanından məhrum olur. Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, bu sağlam qidaları yüksək kalorili, şirin, yağlı və karbohidratla zəngin qidalarla, məsələn, fast food kimi eyni kateqoriyaya aid etmək olmaz.

//Gülnarə Abasova, Editor.az