“Orqanizm üçün ən az zərərli spirtli içkini quru şərab adlandırmaq olar, amma arıqlamaq istəyirsinizsə, içkidən tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır”.
Editor.az xəbər verir ki, bunu narkoloq, İsayev adına Psixiatriya və Narkoloji Klinikasının doktoru, Müstəqil Narkoloji Assosiasiyanın prezidenti Ruslan İsayev deyib.
“İlk növbədə, spirt “boş” kaloridir. Zülallar, yağlar və karbohidratlardan fərqli olaraq, etanolun tərkibində orqanizm üçün zəruri olan qida maddələri yoxdur, lakin yüksək enerji dəyəri var – 1 qramda 7 kkal. Məsələn, bir stəkan quru şərabda təxminən 120-150 kkal, likörə əsaslanan kokteyllərdə isə 005-ə çatır. “Ən az zərərli” variantlardan, məsələn, quru şərabdan və ya şəkərsiz təmiz güclü spirtdən danışsaq belə, onların istehlakı orqanizmə heç bir zərər vermir, nəticədə istənilən nəticənin əldə olunmasını ləngidir”,- həkim deyib.
Həkim bildirib ki, pivə aşağı kalorili olsa da, bədən quruluşunuz üçün təhlükəsiz deyil:
“100 ml klassik yüngül pivə yalnız 40-50 kkal ehtiva edir ki, bu da şərabdan və ya sərt spirtdən əhəmiyyətli dərəcədə azdır.
Amma bu fakt aldadıcı zərərsizlik hissi yaradır. Çətin ki, kimsə 100 q pivə içsin. Adi butulkada (0,5 l) 200-250 kkal var, iki stəkan isə artıq tam yeməyin kalorisidir. Üstəlik, onun qida dəyəri yoxdur, çünki pivənin tərkibində praktiki olaraq heç bir yağ və ya lif yoxdur”.
Bundan əlavə, spirt yağların parçalanmasının qarşısını alır, pivə və digər spirtli içkilərin tərkibindəki karbohidratlar qan şəkərinin səviyyəsini sürətlə artırır. Bu, xüsusilə qarın nahiyəsində piyləri artıran insulinin sürətli ifrazına səbəb olur. Həmçinin, spirt iştahı artırır.
“Alkoqol iştahın tənzimlənməsi mexanizmlərinə də birbaşa təsir göstərir. Araşdırmalar göstərir ki, alkoqol kiçik dozalarda da olsa, toxluq hissindən məsul olan leptinin səviyyəsini aşağı salır, eyni zamanda aclığı stimullaşdıran hormon olan qrelinin səviyyəsini artırır. Nəticədə spirtli içki qəbul edən insan tez-tez yemək yeyir”, – deyə həkim bildirib.
//Gülnarə Abasova, Editor.az