Daha çox hansı bitki məhsulları zəhərlənməyə səbəb olur?- Araşdırmabackend

Daha çox hansı bitki məhsulları zəhərlənməyə səbəb olur?- Araşdırma

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Vegan ət, salatlar və meyvələr digər bitki mənşəli qidalarla müqayisədə qida zəhərlənməsinin “günahkarı” olma ehtimalı daha yüksəkdir.

Editor.az xəbər verir ki, bu barədə qida mikrobiologiyası üzrə tədqiqatçı və Svinburn Texnologiya Universitetinin (Avstraliya) ətraf mühitin sağlamlığı üzrə müəllimi Sarah Maklin The Conversation-a bildirib. McLean deyir ki, mərciməkli burgerlər və emal edilmiş bitki mənşəli köftələr kimi vegan “ət” yeməkləri protein və nəmlə zəngindir. Belə məhsullar yanlış hazırlanırsa və ya saxlanılırsa, patogen bakteriyaların böyüməsinə səbəb ola bilər. Finlandiyada aparılan bir araşdırma vakuumla qablaşdırılan vegetarian kolbasaların yüksək miqdarda Clostridium botulinum sporlarını ehtiva etdiyini göstərib. Bu, sinir sisteminə təsir edən nadir xəstəlik olan botulizmə səbəb olan mikroorqanizmdir.

Kartof, makaron və ya düyü kimi nişastalı salatlar ətraf mühitdə çox rast gəlinən bakteriya növü olan Bacillus cereus ilə çirklənmiş ola bilər. Onlar bişirməyə davam gətirə bilən istiliyədavamlı sporlar əmələ gətirirlər. Qida yüksək temperaturda saxlandıqda bu bakteriya çoxalır. Yarpaqlı göyərti və çiy cücərtilər də tez-tez E. coli və salmonella epidemiyalarına səbəb olur, çünki bu qidalar çox vaxt çiy yeyilir.

McLean əlavə edib ki, meyvə boşqabları və ya müxtəlif giləmeyvə təhlükəli bakteriyaların açıq mənbəyi ola bilər. Çünki meyvəni kəsdiyiniz zaman onun qabığında təbii olaraq tapılan bakteriyalar meyvənin pulpasına çata bilir.

//Gülnarə Abasova, Editor.az