Diş həkimi nahardan sonra qəlyanaltıların niyə zərərli olduğunu AÇIQLADIbackend

Diş həkimi nahardan sonra qəlyanaltıların niyə zərərli olduğunu AÇIQLADI

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

ABŞ stomatoloqu Elli Fillipsin sözlərinə görə, nahardan sonra iki saat ərzində qəlyanaltı dişlərin təbii tüpürcək minerallaşması prosesini pozur. Bu, kariyes inkişaf riskini artırır.

Editor.az bu barədə Daily Mail-ə istinadla xəbər verir. Həkim bildirib ki, tüpürcək ifrazı müəyyən sirkadiyalı ritmlərdən, yəni gün ərzində baş verən müxtəlif bioloji proseslərin intensivliyindəki tsiklik dalğalanmalardan asılıdır. Səhər tüpürcək daha yavaş istehsal olunur və daha aşağı pH-a malikdir. Hidrogen indeksi (pH) ətraf mühitin turşuluğunu xarakterizə etmək üçün istifadə edilən dəyərdir. Aşağı pH turşulu substratlar üçün xarakterikdir.

Günortadan sonra tüpürcəyin pH-ı dişlərin minerallaşması, yəni vacib makro və mikroelementlərlə doyması üçün uyğun olur. Phillips-ə görə, günün əsas yeməyindən (nahar) sonra qəlyanaltı yemək minerallaşma prosesinə mane olur, tüpürcəyin diş çürüməsinin inkişafının qarşısını almaq qabiliyyətini azaldır. Diş həkimi bildirib ki, nahardan sonra iki saat ərzində qəlyanaltı yemək olmaz. Bu vəziyyətdə hər cür yemək və içkilərdən imtina etməlisiniz.

//Gülnarə Abasova, Editor.az