Dişləri ən çox ləkələyən qidalar hansılardır?backend

Dişləri ən çox ləkələyən qidalar hansılardır?

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Bəzi qidalar dişlərinizin rənginə çox təsir edə bilər, buna görə də onların istehlakını məhdudlaşdırmalısınız.

Editor.az rus mətbuatına istinadla xəbər verir ki, bu barədə stomatoloq və periodontoloq Viktoriya Kniss danışıb.

“Ümumi qayda budur ki, ağ köynəyinizdə nə ləkə varsa, dişinizdə də ləkələr olacaq. İlk növbədə, buna yüksək turşulu içkilər, yəni meyvə şirələri səbəb olur. Məhsul nə qədər turşu olarsa, mina bir o qədər zədələnəcəkdir. Qara və qırmızı çaylar sağlam içkilərdir, lakin tərkibindəki tanin maddəsinə görə diş minasını tünd rəngə boyama qabiliyyətinə malikdir. Hər bir mina unikaldır və tamamilə hamar və ağ ola bilməz. Axı, demək olar ki, hər bir insanın diş minasının səthində təzə boya yapışdırmaq üçün ideal yer olan mikro çatlar və pürüzlər var. Çay iç – bir stəkan su için. İndiki vaxtda insanların çoxu səhərlər dişlərinin rənginə təsir etməyəcək təravətləndirici, güclü bir fincan qəhvə olmadan yaşaya bilmir. Bununla belə, həddindən artıq miqdarda qəhvə(gündə 3-4 stəkan qədər) diş minasının rənginə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə bilər.Gündəlik pəhrizinizi azaltmaq və ya qəhvənizi südlə seyreltmək yaxşı bir həll yolu ola bilər”,-deyə stamatoloq bildirib.

Onun sözlərinə görə, qırmızı və ağ şərablar da turşulu içkilərdir və diş minasında piqmentasiya buraxa bilir: “Bura şirin qazlı içkilər də daxildir, çünki onların turşulu tərkibi dişlərin səthindəki xırda yivləri aşındıraraq onları daha asanlıqla rəngsizləşdirir və tündləşdirir. Moruq, qaragilə, böyürtkən və ya albalı kimi meyvələr çox sağlamdır və tərkibində C vitamini var, lakin digər meyvələrdən daha çox dişləri ləkələyir. Çuğundur ən sağlam tərəvəzlərdən biridir və onun rəngləmə effekti hamıya məlumdur. Bunları yedikdən sonra su içməli və ağzını yaxalamaq lazımdır”.

Həkim bildirib ki, elə məhsullar da var ki, ilk baxışdan dişlərdə ləkələnmə baxımından o qədər də aydın görünmür: “Bunlara zerdeçal, zəfəran və köri ədviyyatı kimi ədviyyatlar daxildir. Salatlar və ləzzətli yeməklər üçün məşhur ədviyyat olan balzam sirkəsi yüksək dərəcədə turşudur və diş minasını da ləkələyə bilər.

Gündəlik pəhrizinizi kök, təzə otlar, kərəviz və təzə xiyar kimi möhkəm tərəvəzlərlə seyreltmək tövsiyə olunur”.

Yuxarıda göstərilənlərə əlavə olaraq, onun fikrincə, ən vacib məsələ evdə ağız gigiyenasına diqqət etməkdir: “Diş fırçanızı mütəmadi olaraq 2-3 aydan bir dəyişdirin, gündə ən azı iki dəfə dişlərinizi fırçalayın, diş ipi, diş fırçası, irriqator kimi əlavə gigiyena vasitələrindən istifadə edin (ağız boşluğunda ortopedik və ya ortodontik strukturlar varsa). Həmçinin ağız boşluğunun vəziyyətini qiymətləndirmək və fərdi, peşəkar məsləhətlər almaq üçün ildə ən azı iki dəfə müntəzəm olaraq stomatoloqa baş çəkin”.

//Gülnarə Abasova, Editor.az