Dişlərin ağ qalmasına kömək edən məhsullar bunlardırbackend

Dişlərin ağ qalmasına kömək edən məhsullar bunlardır

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Qar kimi ağ təbəssüm bir çox insanın arzusudur. Buna nail olmaqda isə vacib məsələlərdən biri dişləri ağartmaq deyil, onların açıq tonunu qorumaqdır.

Editor.az xəbər verir ki, bunu stomatoloq-terapevt, stomatoloq-periodontoloq İnna Rostovenko deyib.

Dişlərin ağardılmasının ilk növbədə sərt yaşıl tərəvəz və meyvələrin istehlakı ilə əldə edildiyini ifadə edən həkim bunun mexaniki cəhətdən təmiz diş minasını, diş ətlərini masaj etdiyini və tüpürcək ifrazını stimullaşdıraraq lövhəni çıxarmağa kömək etdiyini söyləyib.

“Meyvələr arasında çiyələk xüsusilə faydalıdır – alma turşusu sayəsində yüngül ağardıcı təsir göstərir. Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, çiyələyin həddindən artıq istehlakı dişlərin həssaslığını artıra bilər. Limon və portağal kimi turşulu sitrus meyvələri piqmentasiyanı aradan qaldırmağa kömək edir”, – Rostovenko əlavə edib.

İçkilərə gəlincə, stomatoloq dişlər üçün ən təhlükəsiz və ən faydalı içkinin adi su olduğunu bildirib. Dişləri təmiz saxlamağa və ağız boşluğunda turşu-əsas balansını qorumağa kömək edir.

Diş minasının qaralmasına səbəb ola biləcək məhsullardan danışırıqsa, onların arasında ilk növbədə süni boyalar olan qidalar – müxtəlif desertlər, souslar və şirin qazlı içkilər dayanır.

“Diş rənginə mənfi təsir göstərən şəkərsiz içkilərdən danışsaq, çayı (qara və yaşıl), qəhvə və qırmızı şərabı vurğulamalıyıq. Onların tərkibində turşuluğu artıran və qalıcı lövhənin əmələ gəlməsinə kömək edən taninlər var”, – həkim əlavə edib.

Sonda stomatoloq xatırladıb ki, ağız sağlamlığını qorumaq üçün evdə qulluqla yanaşı, hər altı aydan bir diş həkimində peşəkar hərtərəfli ağız gigiyenasına riayət etmək vacibdir.

“Həmçinin, bir mütəxəssis sizə evdə düzgün qulluq göstərməyi öyrətsə, həmçinin şəxsi ehtiyaclarınıza əsasən gigiyena vasitələri seçsə, daha yaxşı olar” dedi Rostovenko.

//Gülnarə Abasova, Editor.az