Şirniyyatdan imtina etmək məsləhəti çox vaxt sağlam qidalanma tövsiyələrində olur. Yəni bu həqiqətən lazımdırmı?
Editor.az xəbər verir ki, dietoloq, qastroenteroloq və nutritionist Aleksandra Razarenova şirniyyatı pəhrizinizə necə düzgün daxil edə biləcəyinizi və şəkərin niyə şeytanlaşmamalı olduğunu söyləyib. “Əgər siz qəfildən sevdiyiniz desertləri menyunuzdan çıxarsanız, zaman keçdikcə bu, daxili gərginliyə səbəb ola bilər və sistematik olaraq təkrarlanan və yemək davranışını daha da pisləşdirən pozulmalara səbəb ola bilər. Şirniyyatlar özlüyündə zərərli deyil, yeganə nüans onların həcmindədir: şəkəri demonizasiya etmək yox, sadə karbohidratları gündəlik kalori qəbulunun 5-10%-i ilə məhdudlaşdırmaqla tarazlığa can atmaq kifayətdir”, – diyetoloq izah edib. Razarenova xatırladıb ki, şəkər komponentləri (qlükoza və fruktoza) orqanizm üçün enerji mənbəyi kimi xidmət edən, həmçinin beyin və əzələlərin düzgün işləməsinə kömək edən karbohidrat növləridir. Zülallar və yağlar ilə yanaşı, karbohidratlar balanslaşdırılmış pəhrizin əsas komponentlərindən biridir, buna görə də tibbi göstərişlər olmadıqda onları kökündən kəsməməlisiniz.
Menyu planlaşdırarkən diyetoloq desert yeməyin ən yaxşı olduğu günün vaxtına diqqət yetirməyi tövsiyə edir. Şirniyyatı düzgün həzm etmək üçün ən yaxşı vaxt əsas yeməkdən sonra olacaq – səhər yeməyi və ya nahar. Bu, qan şəkəri səviyyələrində sıçrayışların qarşısını almağa kömək edəcək və davamlı yemək istəmək əvəzinə daha uzun müddət tox hiss etməyə kömək edəcək. “Şirniyyat üçün güclü istək, pəhrizin kifayət qədər balanslı olmadığını göstərə bilər”,- deyə dietoloq izah edib. “Orqanizm lazımi miqdarda zülal, lif, karbohidratlar və yağ qəbul etdikdə, onu şirniyyatlarla aşmaq istəyi azalır”, – Razarenova əlavə edib. O, qida rasionuna daxil olan müxtəlif şokoladlı desertlərin faydalarını və qidalandırıcı xüsusiyyətlərini də açıqlayıb.
“Şokolad barlarında karamel, qoz-fındıq və ya taxıl kimi enerji dəyəri əlavə edən maddələr var və adətən daha çox şəkər və yağ ehtiva edir. Bu şəkildə, enerjini tez bir zamanda doldurmaq lazım olduqda, güclü fiziki və ya zehni stress dövrlərində bar faydalı və sərfəli qəlyanaltı ola bilər. Bar formatında süd və ya tünd şokolad adətən antioksidantlarla zəngindir və əlavə maddələrin olmaması səbəbindən daha az şəkər ehtiva edir. Qanı daha uzun müddət qlükoza ilə doyuraraq uzunmüddətli toxluq hissini təmin edir, həmçinin damarları genişləndirərək ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Bu və ya digər məhsulun lehinə seçim edərkən əvvəlcə onları qara və ağa bölməməlisiniz”,- deyə dietoloq fikirlərini yekunlaşdırıb.
//Gülnarə Abasova, Editor.az