İşlənmiş ət və duzun həddindən artıq istehlakı mədə xərçəngi riskini artırır.
Editor.az xəbər verir ki, bu barədə DocMed klinikasının qastroenteroloqu Yana Komissarova məlumat verib. “Yağlı qidalar, cips, kola, şirələr yemək, eləcə də həddindən artıq yemək, quru yemək və qaçarkən yemək mədəyə zərər verdiyi barədə mif var. Əslində, bunların hamısı dispepsiyaya səbəb ola bilər, lakin heç bir şəkildə mədə mukozasına təsir göstərmir. Ancaq mədəyə həqiqətən zərər verən vərdişlər də var. Məsələn, işlənmiş ətin (kolbasa, donuz, vetçina, qurudulmuş, fermentləşdirilmiş və hisə verilmiş ət) həddindən artıq istehlakı xərçəng riskini artırır. Məsələ burasındadır ki, bu məhsulların tərkibində mədə hüceyrələrində mutasiyaya səbəb olan kanserogen maddələr var. Ona görə də onları ancaq az-az arabir qida rasionuna daxil etmək olar”, – deyə həkim bildirib.
Komissarova bildirib ki, duzun həddindən artıq istehlakı, yəni gündə 5 qramdan (bir çay qaşığı) artıq istehlak mədə mukozasını zədələyir, xlorid turşusu istehsalını stimullaşdırır və digər kanserogenlərin təsirini artırır ki, bu da mədə xərçəngi riskini artırır. .
“Siqaret eyni anda iki xəstəliyə səbəb ola bilər: mədə xorası və mədə xərçəngi. Gündə 15-dən çox siqaret çəkəndə xoranın perforasiyası (parçalanması) riski 3 dəfə artır. Siqaret çəkmə tarixi nə qədər uzun olsa, mədə xorası inkişaf riski bir o qədər yüksəkdir və kişilər siqaretin mədəyə zərərli təsirlərinə daha çox həssasdırlar. Spirt də xlor turşusunun ifrazını artıraraq mədə mukozasını zədələyir. Geniş miqyaslı araşdırmalara görə, həftədə 420 qramdan çox spirt istehlak etdikdə qanaxma xoralarının inkişaf riski 4 dəfə artır”, – Komissarova xəbərdarlıq edib.
//Gülnarə Abasova, Editor.az