Əksər hallarda qastrit heç bir şəkildə özünü göstərmir.
Editor.az xəbər verir ki, DocMed klinikasının qastroenteroloqu Lyubov Lavrova bildirib ki, “qeyri-adi yemək”dən sonra yaranan nasazlıq çox vaxt funksional dispepsiya və ya mədə-bağırsaq sisteminin digər xəstəlikləri ilə əlaqələndirilir. “Qastrit mədənin selikli qişasının iltihabıdır. İltihabi proses selikli qişada baş verir, ona görə də ağrıya səbəb ola bilməz – ağrı reseptorları mədə divarının qalınlığında daha dərində yerləşir.
Mədədə eroziya da selikli qişada yerləşir sinir-əzələ sonluqları təsir etmir, buna görə də eroziya da zərər vermir.
Yalnız biopsiya qastrit varlığını təsdiqləyə bilər: gastroskopiya zamanı həkim analiz üçün göndərilən bir parça toxuma alır. Əksər hallarda, qastrit Helicobacter Pylori bakteriyası, bəzən qeyri-steroid iltihab əleyhinə dərmanlar və ya otoimmün xəstəliklərdən qaynaqlanır. “Qidalar qastritə səbəb olmur. Heç biri. Nə kola, nə cips, nə kabab. Buna görə də, 5 nömrəli pəhriz və digərlərinə əməl etməyin mənası yoxdur. Yeməkdən sonra ağrı funksional dispepsiya əlaməti ola bilər. Bu vəziyyətdə mədə-bağırsaq traktında heç bir lezyon yoxdur, lakin simptomlar var. Bu, mədə-bağırsaq traktının hərəkətliliyinin pozulması və mədə divarındakı reseptorların həssaslığının dəyişməsi səbəbindən baş verir. Xəstəliyin tetikleyicileri stress, siqaret, spirt, çox ədviyyatlı və ya çox yağlı qidalardır. Amma heç bir qidanı tamamilə istisna etmək lazım deyil: müəyyən qidalara fərdi dözümsüzlüyünüz olmasa, az miqdarda ədviyyatlı və ya yağlı qidalar heç bir zərər verməyəcək”, – deyə həkim izah edib.
//Gülnarə Abasova, Editor.az