“Yay istisində çoxları isti yeməkləri kənara qoyub soyuq yeməklərə üstünlük verirlər. Ancaq belə bir yanaşma sağlamlığa zərər verə bilər, xüsusən də qastrit, mədə xorası, pankreatit və xolesistit kimi xroniki mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan xəstələr üçün…”.
Editor.az xəbər verir ki, bunu müsahibəsində SM-Clinic-in qastroenteroloqu Evgeniya Melnikova deyib.
“Xüsusən isti havalarda dondurma kimi sevimli ləzzəti yemək tövsiyə edilmir. Yağ və şəkəri yüksək olan bu yüksək kalorili məhsul həzm sistemini həddən artıq yükləmək və zəif sorulmaqla yanaşı, yuxarı tənəffüs yollarının selikli qişasını da həddindən artıq soyudur, damar spazmlarına səbəb olur və nəticədə infeksiyalar əmələ gəlir”,-deyə həkim bildirib.
Onun fikrincə, süd kokteylləri, kvas və ya limonadla sərinləmək ən yaxşı həll yolu deyil. Bu şirin içkilər yalnız susuzluğu artıracaq və daha çox istilik saxlayacaq, çünki normal tərləmənin qarşısını alır və susuzlaşdırma riskini artırır.
“Əlbəttə, bədənin əlavə mayelərə ehtiyacı var, çünki tərləmə zamanı çoxlu maye itirilir, lakin bunu düzgün etmək lazımdır. Suya, çaya, kompota, şirəyə üstünlük verin”, – qastroenteroloq vurğulayıb.
Həkim onu da qeyd edib ki, yay təkcə piknik və istirahət mövsümü deyil, həm də qida zəhərlənmələri mövsümüdür:
“Buna görə də səyahət zamanı tez xarab olan məhsulları istisna etmək tövsiyə olunur: süd, kəsmik, xama, yumurta, kolbasa, konservlər, mayonezlə ədviyyatlı salatlar, qaymaqlı tortlar.
Yüksək temperatur bu qidalarda patogen bakteriyaların çoxalması üçün riskdir. Nəticədə, ürəkbulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı və bədən istiliyinin artmasına səbəb olur. Yolda mənfi təsirlərdən qaçınmaq üçün sadə qidalanma qaydalarına əməl etmək lazımdır: quru qəlyanaltılar (peçenye, kraker); qablaşdırılmış su; şəxsi gigiyena məhsulları (temperaturdan əvvəl əllərinizi yuyun); dərəcələr məhsulların saxlanma şərtlərinə uyğun olmalıdır”.
//Gülnarə Abasova, Editor.az