Kimlər qarpız yeməməlidir?- Həkimdən AÇIQLAMAbackend

Kimlər qarpız yeməməlidir?- Həkimdən AÇIQLAMA

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

“Qarpız bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, lakin müəyyən xəstəlikləri olan insanlar bu məhsulla ehtiyatlı olmalıdırlar”.

Editor.az xəbər verir ki, bu barədə SM-Clinic qastroenteroloqu Yevgeniya Melnikova xəbərdarlıq edib.

“Qarpız vitamin və antioksidantlarla zəngindir: askorbin turşusu, tiamin, riboflavin, fol turşusu, karotin, niasin, maqnezium immuniteti artırır, beyin funksiyalarını stimullaşdırır, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır. Sidikqovucu təsiri ilə böyrəkləri zəhərli maddələri aradan qaldırmağa təşviq edir və duz yığılmasının və urolitiyazın qarşısını alır. Şirin pulpa dərinin strukturunu yaxşılaşdırır, onu möhkəm və elastik edir”, – Melnikova bildirib. Lakin onun sözlərinə görə, qarpız bəzi hallarda orqanizmə zərər verə bilər: “Meyvənin tez yetişməsi üçün gübrələrlə, xüsusilə azotlu gübrələrlə – nitratlarla qidalanır ki, onlar da az zəhərlidir. Lakin onlar mədə-bağırsaq traktının mikroflorasına daxil olduqda zərərli nitritlərə çevrilirlər ki, bu da qanın daşıma funksiyasını pozur, bu da sonradan toxumalarda hipoksiyaya və oksigen çatışmazlığına səbəb ola bilər”.

Bildirilib ki, heç bir halda çatlamış qarpızı almaq olmaz. Bakteriyalar desertin səthində çox tez çoxalır və bağırsaq infeksiyasına səbəb ola bilər. Qarpızla bağlı diqqətli olması lazım olan insanlardan danışan həkim qanda kaliumun yüksək olduğu halda ürək ritminin pozulmaması üçün gündə 150-200 qramdan artıq qarpız istehlak etməmələri barədə xəbərdarlıq edib. “Qarpız fruktoza mənbəyidir və qaraciyərə çox yük verir. Axı, bu sürətli karbohidratları emal edən qaraciyərdir. Ona görə də hepatit və sirroz üçün şirin meyvələr yeyərkən diqqətli olun”, – deyə həkim əlavə edib.

O, həmçinin qeyd edib ki, qarpız orqanizm tərəfindən tez mənimsənilən və həzm olunması üçün vaxt tələb etməyən digər sadə karbohidrat olan qlükozanın tərkib hissəsi kimi qan şəkərinin sürətlə artmasına və enerji artımına səbəb ola bilər ki, bu da artıq çəkidən əziyyət çəkən insanlar üçün təhlükəlidir.

//Gülnarə Abasova, Editor.az