“Mədədə turşu ifrazının ən güclü təbii stimulantları ət ekstraktları, amin turşuları, spirtlər, kofeindir. Bu məhsulların tez-tez istehlakı mədə selikli qişasının iltihabı riskini artırır”.
Editor.az xəbər verir ki, bunu Diaqnostika Mərkəzinin qastroenteroloqu İrina İvanova deyib.
O bildirib ki, hər bir protein qəbulu turşu ifrazını stimullaşdırır:
“Proteinli tez-tez və bölünmüş yeməklər yaxşı bir şeyə səbəb olmayacaq. Davamlı stimullaşdırmanı “sürətləndirir” və turşuluğu artırır, selikli qişanın iltihabı ferment aktivliyinin azalması, B12 vitamininin sorulması və hematopoez üçün Kale faktorunun istehsalı ilə başlayır. Qastritə səbəb olan mədədə turşuluq və təhlükəli Helicobacter varlığı qastropanel qan testi və ya gündəlik pH ölçmələri ilə qiymətləndirilə bilər. Yüksək turşuluq fonunda şişkinlik, qeyri-sabit boş nəcis və ya qəbizlik tez-tez baş verir.
“Bu halda nişasta, qlüten (çörək kleykovina), eləcə də yeyilmiş ət, balıq, kəsmik, pendir, qoz-fındıq və paxlalılar fürsətçi bağırsaq florası tərəfindən çürük parçalanmaya və fermentasiyaya məruz qalır (onların sayı bağırsaqların təxminən 15 faizini təşkil edir). bakteriyalarımızın ümumi kütləsi). Yəni qastrit, stress və yaşla zülalın udulması azalır. Sonra gündə protein yeməklərinin sayını azaltmaq lazımdır (gündə 1-2 dəfədən çox deyil). Zülalları karbohidratlardan ayrı istehlak etmək lazımdır: banansız və mürəbbəsiz kəsmik, qarnirsiz ət, lakin salat və ya fermentləşdirilmiş qidalar, ədviyyatlar”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.
//Gülnarə Abasova, Editor.az