Payızda bədən yenidən qurulmağa başlayır və bir çox insanlar güc itkisini hiss edirlər.
Editor.az xəbər verir ki, endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova sağlamlığını necə qorumaq və immunitet sistemini gücləndirmək barədə danışıb. “Sağlamlığın açarı balanslaşdırılmış qidalanmadır. Əsl vitamin və mineral anbarı olan tərəvəzlərdən başlayaq. Payızda qida rasionunuza antioksidantlarla zəngin mövsümi tərəvəzləri daxil etmək xüsusilə vacibdir. Onlar orqanizmin sərbəst radikallarla mübarizə aparmasına kömək edir. və müdafiəsini gücləndirir”, – ekspert bildirib.
Onun sözlərinə görə, mikroflora üçün məhsullar da eyni dərəcədə vacibdir. Sağlam bağırsaq güclü immunitet sisteminin açarıdır. Probiyotiklərlə zəngin olan fermentləşdirilmiş süd məhsulları bu məsələdə əla köməkçi olacaq; “Bilirdinizmi ki, duzlu kələm immunitet sistemi üçün əsl super qidadır? O, təkcə faydalı bakteriyalardan ibarət deyil, həm də C vitamini ilə zəngindir”.
O, vitaminlərdən danışarkən meyvənin faydalarına diqqət çəkib. Dondurulmuş halda belə, bəziləri faydalı xüsusiyyətlərinin çoxunu saxlayırlar. Qaragilə, zoğal, moruq – sevimlilərinizi seçin və onları qatıqlara və ya smoothielərə əlavə edin. Endokrinoloqun sözlərinə görə, ürək-damar sistemini sağlam saxlamaq və immun sistemini gücləndirmək üçün orqanizmi omeqa-3 yağ turşuları ilə təmin etmək vacibdir. Onun mənbələri yağlı balıq, kətan toxumu və kolza yağı, qozdur: “İndi payız meyvələrindən danışaq. Heyva, armud, nar – təbiətin bu mövsümi hədiyyələri təkcə dadlı deyil, həm də inanılmaz dərəcədə sağlamdır. Məsələn, nar antioksidan xüsusiyyətləri və immunitet sistemini gücləndirmək qabiliyyəti ilə məşhurdur”, – ekspert əlavə edib. Həkim onu da qeyd edib ki, payızda immuniteti gücləndirməyin əsas sirlərindən biri təkcə nə yediyimizlə deyil, həm də bunu necə etdiyimizdədir. Onun sözlərinə görə, sağlam qidaları mexaniki şəkildə istehlak etmək deyil, həm də prosesdən həzz almaq və qida qəbulundan əsl ritual yaratmaq vacibdir.
“Səhərinizi bal və darçınlı isti heyva içkisi ilə başlamağa çalışın. Bu, yalnız dadlı deyil, həm də immunitet sistemi üçün faydalıdır. Nahar üçün duzlu kələm və kətan yağı ilə ədviyyat əlavə edərək təzə tərəvəzlərdən salat hazırlayın. Axşam yeməyində özünüzə qatıqla fındıq və bişmiş armud verin”, – mütəxəssis məsləhət görüb. O xatırladıb ki, immun sisteminin gücləndirilməsi “birdəfəlik hadisə” deyil, həyat tərzidir. Ona görə də sağlam qidalanmağı vərdişə çevirmək lazımdır. Həkim reseptləri sınamağı, inqrediyentləri birləşdirməyi, bəyəndiyinizi tapmağı tövsiyə edib. “Biz tez-tez düzgün qidalanmanın vacibliyi haqqında eşidirik, lakin bəzən haradan başlayacağımızı bilmirik. Kiçik başlayın. Hər həftə pəhrizinizə yeni bir sağlam məhsul əlavə edin. Vaxt keçdikcə sağlamlığınızın və əhvalınızın necə dəyişdiyini görəcəksiniz”, – Kazaçkova yekunlaşdırıb.
//Gülnarə Abasova, Editor.az