Təzə, yoxsa dondurulmuş qidalar? – Həkim məsləhətibackend

Təzə, yoxsa dondurulmuş qidalar? – Həkim məsləhəti

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Supermarketlərin dondurulmuş qidalar olan bölməsi illərdir pis reputasiyaya malikdir, çünki bir çox insan təzə olan qidaları ən yaxşı hesab edir.

Editor.az  lent.az-a istinadən bildirir ki, Böyük Britaniyada aparılan sorğuya görə, yetkinlərin dörddə üçü təzə meyvə və tərəvəzlərin dondurulmuş olanlardan daha yaxşı olduğuna inanır.

Ancaq diyetoloqlar deyirlər ki, biz hər şeyi səhv başa düşürük və donmuş qida maddələrindən kifayət qədər istifadə etmirik.

Diyetoloq Rhiannon Lambertin fikrincə, yalnız dondurulmuş tərəvəz və meyvələr deyil, ət və balıq da daha yaxşı ola bilər.

“Təzə ət zamanla qida dəyərini itirir. Ancaq ətin dondurulması və ya dondurulmuş halda alınması həm qida dəyərini, həm də dadını qorumağa kömək edir. Balığın dondurulması omeqa-3 kimi ürəyə faydalı olan yağ turşularını aktiv saxlamağa kömək edə bilər”, – deyə o bildirib.

Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma, balıqdakı omeqa-3-ün çoxunun üç ay dondurulduqdan sonra da qida baxımından mövcud olduğunu göstərib.

Dondurulmuş digər qidalara brokoli, qarğıdalı və noxud da daxildir. Dondurulmuş brokolinin tərkibində təzə analoqundan daha çox riboflavin (vitamin B2) var ki, bu da həzm sistemi və beyin funksiyası üçün vacibdir.

Brokolini məhsul yığdıqdan dərhal sonra dondurucuya qoymaq, əsas vitaminlərin və antioksidanların daha uzun müddət saxlanmasını təmin edir.

Dondurulmuş noxudda C vitamini kimi təzə noxudlarla eyni səviyyələrdə həyati vacib qidalar var. Təzə ispanaq nəinki tez xarab olur, həm də bir neçə gündən sonra qida dəyərini itirir.

Dondurulmuş ispanaq almaq, C vitamini aylarla qida dəyərini qoruyaraq daha uzun müddət toxunulmaz qalmasını təmin edir.

Lambert deyir ki, qarğıdalı dondurulduğu zaman təbii şirinliyini və qidalılıq səviyyəsini qoruyub saxlayır. Dondurulmuş qarğıdalı təzə qarğıdalıdan daha çox C vitamini ehtiva edir. Təzə şirin qarğıdalı isə yığıldıqdan sonra 12 saat ərzində şəkərinin 50 faizini itirir. Dondurulmuş qarğıdalı isə çox vaxt daha dadlı seçimdir.