Xərçəngin qarşısını alan ən doğru qidalar hansılardır?- ARAŞDIRMAbackend

Xərçəngin qarşısını alan ən doğru qidalar hansılardır?- ARAŞDIRMA

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Bütün insanlar həyatı boyu müəyyən amillərin mənfi təsirinə məruz qalırlar. Bundan əlavə, həyat tərzi və qidalanma da xərçəngin yaranmasında mühüm rol oynayır.

Editor.az xəbər verir ki, SM-Clinic-in onkoloqu Yelizaveta Vasilyeva bildirib ki, bəzi məhsullar xərçəngin qarşısını alır. Onun sözlərinə görə, asanlıqla həzm olunan zülal orqanizm üçün əla qidadır: yeni hüceyrələrin böyüməsi və tam fəaliyyət göstərməsi üçün onun daim zülal ehtiyatına ehtiyacı var. Tədqiqatçıların müşahidələrinə görə, artıq yağ fonunda zülal çatışmazlığı sağlam hüceyrələrdə, ilk növbədə mədə və bağırsaqlarda müxtəlif mutasiyalara səbəb ola bilər. Xəstəliklərin qarşısını almaq üçün “doğru” protein istehlak etmək vacibdir.

“Pəhrizinizdə yağlı donuz və ya quzu əti yerinə mal, quş və balıq əti istehlak etmək mümkündür. Səhər yeməyi üçün qatıqlı kəsmik və ya tərəvəz və göyərti ilə omlet əla seçim ola bilər. Belə zülallı qidaların tərkibində bədən tərəfindən asanlıqla mənimsənilən bir çox amin turşusu var. Əsas odur ki, sağlamlığa heç bir toksik təsiri yoxdur və fast food kimi hüceyrə degenerasiyasına səbəb olmur. Əgər həqiqətən kolbasa və ya bastırma əvəzinə sendviç yemək istəyirsinizsə, içliyə bir parça bişmiş toyuq döşü əlavə edə bilərsiniz. Sağlamlıq faydaları böyükdür, sadəcə olaraq, kalorilərlə həddindən artıq çox olmasın”, – Vasilyeva bildirib.

O bildirib ki, doymamış yağlar pəhrizin başqa bir çox sağlam komponentidir. Bədən üçün ən vacib yağlar omeqa-3 yağlarıdır. Onlar somon və skumbriya kimi dəniz balıqlarında, həmçinin müxtəlif növ qoz-fındıq və bitki yağlarında tapıla bilər. Omeqa-3 miqdarına görə liderlər qoz və kətan toxumu yağıdır. Bu yağlar xolesterol səviyyəsini idarə etməyə və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Onlar həmçinin bədəni sağlam hüceyrələrə ciddi zərər verə biləcək sərbəst radikallardan qoruyurlar.

Onkoloqun sözlərinə görə, tərkibində doymamış yağlar olan qidaları qəbul edərkən omeqa-3 və omeqa-6 arasındakı tarazlığı qorumaq vacibdir. Həddindən artıq omeqa-6 pəhrizi (məsələn, kərə yağı tez-tez istehlakı) sağlamlıq üçün çox pisdir. Bu, qan damarları və qida maddələrinin udulması, bədəndə iltihablı reaksiyalar və xərçəng proseslərinin inkişafı ilə bağlı problemlərin riskini artırır. Bitki lifi sağlamlığınız üçün zülal və omeqa-3 qədər faydalıdır. Xüsusilə tam taxıl məhsullarında (qəhvəyi düyü, yulaf, makaron və tam buğda çörəyi) və yaşıl tərəvəzlərdə boldur.

“Pəhrizinizə lifli qidaları daxil etməklə siz heç olmasa həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaqları şiş əmələ gəlməsindən maksimum dərəcədə qoruyursunuz. Sağlam kolon florasının qorunmasında pəhriz lifinin rolunu çox qiymətləndirmək çətindir. Onun əsas xassələri bağırsaqlarda şişkinlik və kanserogen maddələrin sorulmasının təsiridir. Onlar həm də bağırsaq mukozasını qoruyan və həzm fermentlərinin formalaşmasında iştirak edən faydalı bakteriyalar üçün qidadır”,-deyə həkim bildirib. Xaç ağacı tərəvəzləri və sitrus meyvələri dörd ən sağlam qidanı tamamlayır. Onların arasında brokoli və qreypfrut ən yaxşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir. Ölkəmizdə brokkolinin calabrese çeşidi geniş yayılıb. Tərkibində çox yüksək miqdarda K, A, D vitaminləri və antioksidant mikroelement selen var. Calabrese həmçinin sulforafana (anti-kanserogen təsir göstərən maddə) görə bütün digər kələm sortlarını üstələyir. Buna görə də həftədə 2-3 dəfə brokoli yemək ürək-damar və həzm sistemlərinə faydalı olmaqla yanaşı, təhlükəli kanserogenlərin zərərsizləşdirilməsinə də kömək edəcək. Döş və prostat sağlamlığı üçün ən lazımlı məhsullardan biridir.

“Sitrus meyvələri C vitamini ilə yanaşı flavonoidlərin də mənbəyidir. Bu maddələrin dəyəri bədəndəki metabolik proseslərin və sərbəst radikalların daimi monitorinqindədir. Yalnız bütün lazımi maddələrin normal balansı ilə orqanizm sağlam və tam fəaliyyət göstərir”, – Vasilyeva xəbərdarlıq edib.

//Gülnarə Abasova, Editor.az